SANAT - KÜLTÜR VE EKONOMİ

Yukarıdaki gruplar haricindeki genel bilgilendirme mesajlarınızı bu başlık altında yazabilirsiniz...
Cevapla
NOTTE
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 42
Kayıt: Prş Kas 27, 2008 4:28 pm
Konum: İstanbul

SANAT - KÜLTÜR VE EKONOMİ

Mesaj gönderen NOTTE » Pzr Nis 12, 2009 12:38 pm

SELAM;

Bir çok toplum bu üç unsuru ya tamamlayamadığı ya da eksik bıraktığı için bugün gelişmiş ülkeler arasında yer alamamıştır.
Bu toplumlardan malesef biri de bizim toplulumumuz olmuştur.

Sosyal anlamda ve kültürel anlamda geçmiş örf ve adetlerimizin etkisinden kurtulamamış ve özellikle dinsel öğretileride örf ve adetlerimizle harmanlayıp ortaya tuhaf ve bazen açıklanması zor tabular çıkarmışız.
Mesleğim gereği sayısız insanla paylaştığım hikayeler çoğu zaman korkunç gerçekleri göz önüne seriyor, Töre cinayetleri,namus cinayetleri, doğuda hala boşanmak gibi bir müessesenin birçok beldede var olmayışı, insanların istemedikleri kişilerle zorla ve para karşılığı evlendirilmesi, eğitime karşı olan tutum ve özellikle kız çocuklarının sadece evlendirilmek amacıyla büyütülmesi ve sayamayacağımız pek çok sosyal kültürel çarpıklık.Bütün bunlar malesef hala var ve bu ülkenin kaderini de etkiliyor.

Birilerinin eline aldıkları şarap şisesiyle kendini medeni ve gelişmiş varsaydığı , kimilerinin iki rekat namaz kıldıktan sonra herkese cennet ve cehennem bileti kestiği bir ülkede siyah ve beyazın ortasında gri bir bölge bulmak oldukça zorluyor bazen insanları.
Müzik anlayışımız, ya hep ya hiç üzerine kurulu arabesk bir kültürü ne de güzel yansıtıyor.Kaç kişi tiyatro ve klasik müzik merakı olduğunu söyleyebilir ,kaç kişi jazz ya da seta-berra dinledim diyebilir. Bunları yapmak maharet değil elbet yapmak bir şekilde gelişmişliğin göstergesi de değil ama var olan lezzetlerden tatmak hayatı anlamak için gereklidir.Türkülerimiz de çok güzel ve ben belki 200'den fazla türküyü ezbere söyleyebilirim, bu ülkede diyarbakırı görmeden viyanaya gitmek cehaleti ile denize nazır bir villa da elinde konyak toplum analizi yapmak ne kadar absült ve abest öyle değil mi ?

selametle...

Kullanıcı avatarı
murat_efe
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 277
Kayıt: Sal Ağu 22, 2006 9:47 pm
Konum: Türkiye

Re: SANAT - KÜLTÜR VE EKONOMİ

Mesaj gönderen murat_efe » Prş Eki 29, 2009 12:57 pm

görüşlerine sonuna kadar katılıyorum.
ama yanlış yere yazmışsın...

Kullanıcı avatarı
zeynep
Bölüm Yetkilisi
Bölüm Yetkilisi
Mesajlar: 2659
Kayıt: Pzt Ağu 07, 2006 12:25 am
Konum: İstanbul

Re: SANAT - KÜLTÜR VE EKONOMİ

Mesaj gönderen zeynep » Pzr Kas 01, 2009 12:51 am

murat_efe yazdı:görüşlerine sonuna kadar katılıyorum.
ama yanlış yere yazmışsın...

sizce nereye yazmalıydı?
Yarabbi! Hakkımda hayırlı olanı, gönlüme razı eyle. Gönlümde olanıda hakkımda hayırlı eyle.

Kullanıcı avatarı
yilmaz.sahin
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi
Mesajlar: 2053
Kayıt: Cmt Tem 15, 2006 2:08 am
Konum: İstanbul
İletişim:

Re: SANAT - KÜLTÜR VE EKONOMİ

Mesaj gönderen yilmaz.sahin » Pzr Kas 01, 2009 7:22 pm

zeynep yazdı:
murat_efe yazdı:görüşlerine sonuna kadar katılıyorum.
ama yanlış yere yazmışsın...

sizce nereye yazmalıydı?
Murat_efe forumdaki konu başlığı olarak yanlış yer olduğunu ifade etti galiba. Konu en uygun başlığa taşınmıştır. Konuya devam lütfen..

Değerli hocam Notte,
Toplumsal gelişmişliğimiz bireysel yada ailesel gelişimden mi geçecek yoksa, ifadenizden anladığım kadarı ile makro anlamda Sanat, Kültür ve Ekonomi triosunu harmanlayarak mı elde edeceğiz? Bu üçlünün ilk ikisini bir şekilde geçmişimizin mirası ile kıvırırız! da ekonomiye mi takılırız acaba? Sanki şahsi kemalatlar maddi istikamete çevirildi son 50-100 yıldır. Yani gizli ekonomik buhran yaşıyoruz ülke anlamında. Cebinde kuruşu olmayanın nicedir itibarı deminden, Türkiye'de ülkeler muazenesinde uçan kuşa borcu olan ülke misyonunu aynen devam ettiriyor. Osmanlı'nın serveti kendi yıkılışında talan oldu desek de, bu ülkenin toprağının altındaki değerler üstünde yaşayanlarına yeter de artar ı bilimsel olarak (bor, petrol, linyit vs.) ne zaman rakamlara yansıtacağız ben anlamıyorum. Türk'ün ecdadının adının dünyanın dört bir yanında Ottoman's olarak sürdüğü bu asırda bile Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde sıkışıp kalıyoruz sanki.
Gelişmekte olan ülkeler kategorosinden çıkacağamız, kültürel ve sanatsal değerlerimizin arka planda kalmadığı günler aşkına selamlar efendim.
"Söz uçar yazı kalır"

NOTTE
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 42
Kayıt: Prş Kas 27, 2008 4:28 pm
Konum: İstanbul

Re: SANAT - KÜLTÜR VE EKONOMİ

Mesaj gönderen NOTTE » Pzt Kas 02, 2009 2:08 pm

Değerli Üstadım;
Öncelikle forumda netleşmeye başlayan hitap tarzlarımızın sizin , erkan beyin ve elbette bilirkişi olarak gördüğüm Zeynep hanımın ki sanırım kendisi bu alanın daha ziyade 'Zeynep Ablası' (ve forumda yazan tüm katılımcıların ) katkılarıyla hoş,şık ve olması gereken bir noktaya taşınmasından duyduğum mutluluğu paylaşmak isterimş.

Tartışmayı faydalı bir çercevede genişletme arzunuz adına yönelttiğiniz önemli sorulara konuya katkısı olması umudu ile cevaplamaya gayret edeceğim;

Toplumun gelişmesi özellikle o toplumda var olan hakim gücün sosyal içeriği yönünde olur.Bu gün bu hakim güç medyadır,sanattır daha doğrusu bu hakim gücün sanattan anladığıdır.
Maalesef aile birey üzerinde günümüzde etkisini kaybetme noktasına gelmiştir.Medya kutsadığı objeleri karşımıza idol olarak getirir ve bizler bireyler olarak en küçük yaşlardan bilincimizin şekillendiği ana kadar bu şartlanma ve koşullanma ile büyür biçimleniriz. Doğrularımız öğrendiklerimizdir.Bu süreçte sanat olduğu iddia edilen olgu hakim gücün iktidarını onaylayan bir destek unsuru olmaya başlayınca artık birey olarak tek başınıza bu çarkın içinde kaybolmamanız ve tektipleşmemeniz imkansız hala gelir.

Bugün bir araç almak için 48 ay vadeli kredi kullanan bir kişi bu sisteme 48 ay boyunca boyun eğmek zorunda bırakılan biri haline getirilmiş oluyor.Bir ev almak için 20 yıl vadeli kredi kullanan birinin halini bu pencereden sorguladığınızda aslında neden bu kadar tepkisiz kılındığımız çok nettir.

Elbette bu bakış açım fazlaca abartılı gelebilir fakat sosyal mevzularada saptamalar yaparken mecburen bilimsel olarak ruhsatlı olan bu metod kullanılır.

Saygılarımla.......

Cevapla

“DİĞER - GENEL - ANONİM - AKLINIZA GELENLER” sayfasına dön