BELEDİYELEĞİMİZ DÜŞTÜ, ŞİMDİ BİZ NE YAPACAĞIZ?

Beldemizin idare ve yönetimiyle ilgili site sakinlerine ve resmi idarecilere duyurmak istediğiniz fikir öneri ve dozu ayarındaki şikayetlerinizi buradan iletebilirsiniz. Mesela neden hala beldemizin logosu ya da futbol takımı yok ?
Kullanıcı avatarı
ERKAN_OZDEMIR
Onursal Üye
Onursal Üye
Mesajlar: 2218
Kayıt: Cmt Tem 14, 2007 5:52 pm
Konum: Amasya

Mesaj gönderen ERKAN_OZDEMIR » Cmt Eki 18, 2008 5:04 pm

BELEDİYE YASASI
Yasa metni
9 Temmuz 2004
Belediyelerin yeniden yapılandırılmasını öngören “Belediyeler Kanunu Tasarısı”, 59. Hükümet tarafından 3 Mart 2004 tarihinde TBMM Başkanlığına sunuldu.
Tasarı, 4 Haziran 2004'de TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu'nda, 14, 21 ve 22 Nisan 2004'de de İçişleri Komisyonu'nda görüşüldü ve bazı maddeler değiştirildi. Daha sonra TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na giden tasarı, Komisyon tarafından oluşturulan Alt Komisyon'da görüşüldü. Alt Komisyon'un İçişleri ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonlarının önerilerini de dikkate alarak hazırladığı metin, Plan ve Bütçe Komisyonu'nun 16, 21 ve 23 Haziran 2004 tarihli toplantılarında ele alındı ve bazı değişikliklerle kabul edildi.

Tasarının görüşmelerine TBMM Genel Kurulu'nda 1 Temmuz 2004 tarihinde başlandı. Tasarı, 9 Temmuz 2004 tarihinde 31 ret oyuna karşılık 235 oy ile yasalaştı. 267 milletvekilinin katıldığı oylamada 1 çekimser oy çıktı. (22.Dönem 2.Yasama Yılı 112. Birleşim)

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5215 sayılı "Belediye Kanunu"nu, 3., 14. ve geçici 4. maddelerinin TBMM'de bir kez daha görüşülmesi için, 22 Temmuz 2004'de TBMM'ye iade etti.


Yasa, 1930 tarihli ve 1580 sayılı Belediye Kanunu'nu tümüyle yürürlükten kaldırıyor ve belediyelerin günün şartlarına göre yeniden yapılandırılmasını öngörüyor.

Nüfusu 5 bin ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulacak.

Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler köye dönüştürülecek.

İçme ve kullanma suyu havzaları ile sit ve diğer koruma alanlarında ve meskun sahası, kurulu bir belediyenin sınırlarına 5 kilometreden daha yakın olan yerleşim yerlerinde belediye kurulamayacak.

İl, ilçe ile nüfusu 50 binin üzerinde bulunan bir belediyenin sınırına 5 kilometreden daha yakın yerlerdeki belediyeler, bu belediyelere katılacak.

Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisi sayılacak. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları olacak.

Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 50 bini geçen belediyeler, kadınlar ve çocuklar için sığınma evi açacak.

Emlak vergilerinden büyükşehir belediyesine veya özel idareye pay kesilmeyecek.

Belediye zabıtasına karşı gelenler, ''devlet zabıtasına karşı gelenler gibi'' cezalandırılacak.

Belediyeler, yangın, sanayi kazaları ve doğal afetlerden korunmak ve bunların zararları azaltmak için acil durum planlaması yapacak.

Belediyeler, görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak amacıyla borçlanmaya gidebilecek ve tahvil ihraç edebilecek.

Kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında şirket kurabilecek olan belediye, özel gelir ve gideri bulunan hizmetlerini İçişleri Bakanlığı'nın izniyle işletme kurarak yapabilecek.

1923'de 436 olan belediye sayısı bugün 3215'e yükselmiş bulunmaktadır. Bunlardan 16'sı büyükşehir, 65'i il merkez belediyesidir. Belediye sınırları içinde yaşayan nüfusun toplam nüfusa oranı 1950'de % 27,5 iken 2000 yılında % 78,73'e yükselmiştir.

2000 yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre il ve ilçe merkez belediyeleri hariç 340 belediye kurulma sınırı olan 2000 nüfusun altına düşmüştür. 2000-5000 arasında nüfusa sahip belediye sayısı 1640 olup, toplam belediye sayısının % 51'ini oluşturmaktadır. Bu rakamlar 5.000-10.000 arası nüfusa sahip belediye grubu için 558 ve oranı % 18'dir. Belediyelerin yaklaşık % 62'sinin nüfusu 5000'in, % 80'inin nüfusu 10.000'in altındadır. 10.000 nüfusun altındaki 2554 belediye 9,5 milyon civarında nüfusa hizmet sunarken geriye kalan 645 belediye (büyükşehirler hariç) yaklaşık 44 milyon nüfusa hizmet vermektedir.

Sevgili arkadaşlarım,

Bizler burada konuları aktarırken insanlarımıza hem bugün için hemde gelecek için bilinçli bir şekilde aktarmak mecburiyetindeyiz.Belediyelerle ilgili olarak Demircili'de o kadar çok senaryo üretiliyor ki,inanın bunları duyunca hayretlere düşmemek elde değil.

2000 Yılında nufus planması yapılmış kimse bundan bahsetmiyor,bu kanunun hazırlıkları 2004 yılında başlamış,ancak belediyeler ile ilgili maddeleri 2008 yılında hayata geçirilmiş.Aradan geçen sekiz yıl sonra biz bunları yalnış bir şekilde hala tartışıyoruz.Belediyeler ile ilgili bu çıkan yasalar,mutlaka ilgili Kurumlara gönderilir,yada gündem takip edilir.Bu yasalar ne anlama geliyor,ne demek istiyor,ileriye dönük mesajları nelerdir,bunun önlemini de ilgili kişilerin alması gerekirdi.Vatandaşlarımıza bu gelişmeler aktarılması gerekirdi.Adrese dayalı nufus sitemi nedir,neler kazandırır neler götürür,bunlar hakkında bilgi verilmesi gerekirdi.Bunlar hakkında idarecilerinde bilgileri yoksa,sorup danışabilirlerdi.Bu İnsanlar hep beraber üzerlerine düşen görevleri yaparlardı.Kimse kimseyi kandırmasın arkadaşlar,Kanun Maddesinin son kısmını lütfen iyi okuyun.Bir çoğunuzun evlerine internet var,girin kanunlara lütfen bakın.Ülkemizdeki özellikle çıkan yasalar yorumları ile beraber insanlara sunulmaktadır.Birazcık kulaktan dolam bilgiler yerine araştıralım,okuyalım,danışalım inanın fikir ve düşüncelerimiz tamamen değişecektir.Tercihlerimizde değişecektir.

Bundan sonra Ülkemizde Adrese dayalı nufus sitemine geçildiğinden nufus sayı mı olmayacaktır.Nufus sayı mı olabilmesi için parlementomuzdan kanun çıkması gerekir.Şu anda resmi olarak nufusu 2 binin altında olan belediyeler kapanmıştır.Ancak CHP bu yasayı Anayasa Mahkemesine taşımıştır.Tek umudumuz Anayasa Mahkemesinden çıkacak olan olumlu karadır.Bunun haricindekilerin hepsi senaryo ürünüdür.İnşallah olumlu karar çıkar.

Değerli arkadaşlar,

Yaşadığımız bu hadiselerin bizlere gelecek adına örnek olması gerekir.Bireyler olarak tercihlerimizi kullanırken,memleketimizi ve geleceğimizi, ön planda tutarak hareket eder isek daha olumlu bir adım atmış oluruz.Yoksa aynen şimdi olduğu gibi kendi içimizde kavrulur dururuz.

Hepinize saygılar sunarım...
.
....

Kullanıcı avatarı
iskesurlu60
Destekleyen
Destekleyen
Mesajlar: 519
Kayıt: Çrş Şub 20, 2008 12:38 pm
Konum: İstanbul

Re:

Mesaj gönderen iskesurlu60 » Sal Şub 24, 2009 1:34 pm

______________________________________________________________________________
DEMEK Kİ BİRŞEYLER YAPMAK GEREKİYORMUŞ . :super:
*** PAYLAŞMANIN ASALETİNİ ,BENCİLLİĞİN ÇİRKİNLİĞİNE DEĞİŞMEM ! ***

Cevapla

“BELDEMİZİN İDARESİ, YÖNETİMİ ve GÜNDEMİ” sayfasına dön