Türkçe Olimpiyatları

23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos ve 29 Ekim günlerindeki milli bayramlarımız hakkındaki kutlama ve görüşlerinizi bu başlıkta paylaşabilirsiniz. Bu başlıkta unutulmaz şahsiyet ve kişilerde anılabilir.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
yilmaz.sahin
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi
Mesajlar: 2053
Kayıt: Cmt Tem 15, 2006 2:08 am
Konum: İstanbul
İletişim:

Türkçe Olimpiyatları

Mesaj gönderen yilmaz.sahin » Pzr Haz 09, 2013 2:42 am

Alıntı : TÜRKÇE OLİMPİYATLARI RESMİ SİTESİ


TÜRKÇE OLİMPİYATLARI


AMACIMIZ

Kültür; bir toplumun tarihsel süreç içinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı her türlü maddi ve manevi özelliklerin bütünüdür. Kültür, bir toplumun kimliğini oluşturur, onu diğer toplumlardan farklı kılar. Kültür, toplumun yaşayış ve düşünüş tarzıdır.

Kültürün bu tanımından yola çıkacak olursak;

Kültür Şöleni, resmi ve sivil önemli kurumlarının desteği, hepsinden önemlisi Türkiye halkının karşılık beklemeyen mukaddes desteğiyle milyonlarca kalbe ulaşan Türkçe Olimpiyatları’nın bir etkinliği olarak 2006’da hayata geçti. Türkçe Olimpiyatları’yla paralel olarak Kültür Şöleni de genişledi, büyüdü; yüzlerce ülkenin benzersiz kültürü ve çocuklarıyla birlikte şehirden şehire yayıldı.

8. yaşıyla birlikte başlı başına bir organizasyona dönüşen Kültür Şöleni, bugün ülkemizin farklı şehirlerini dolaşmaya, kültürler arasında bir köprü olmaya devam ediyor. Evrensel iletişime büyük bir katkı sunan Kültür Şöleni aynı zamanda kardeşliği de pekiştiriyor.

Düşünün ki Kültür Şöleni’nde bir araya gelen Almanyalı, Nijerli, Amerikalı, Endonezyalı öğrenciler aynı ortak paydada, Türkçede birleşiyor. Dünyanın tüm renkleri bir potada, Türkçede kaynaşıyor.. Ortak bir huzur ve barış rüzgârı, ülkemizi ve dünyayı sarıyor.

Böylesi bir atmosferin oluşumunda emeği geçen vefakâr, fedakâr öğretmenlerimiz ve Türkçe Olimpiyatları’na katılan öğrencilerimiz başta olmak üzere, maddi manevi her türlü desteği sağlayan destekçilerimize ve aziz Türk halkına can-ı gönülden teşekkür ederiz.



HAKKIMIZDA

Ülkeler arası barışa ve diyaloğa en çok ihtiyaç duyulan bu zamanda kültürler arası kaynaşmaya ve birliğe önemin arttığını düşünerek çıktığımız bu yolda;

Türk kültürünün kendi çapında değil dünya çapında bir kültür olması gerektiğini ve Türk insanının dünya ile etkileşim kurması zorunluluğunun farkındayız.

Bunun bilinci ile harekete geçerek, kültürümüzü dünya kültürü ile buluşturma hayalini adım adım uygulamaya koyduk. 2006’dan bu yana sarf edilen emeklerin güzel ve tatlı yönünü bugün bütün Türkiye yakından izliyor.

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği 2006 yılından bu yana kültürümüzü dünyada hak ettiği konuma getirmek, uluslararası kardeşliği pekiştirmek ve kültürümüzün en iyi şekilde öğrenilmesi amacıyla çeşitli faaliyetler düzenlemektedir.

Eğitim sevdalıları, Anadolu kültürüne karşı duyduğu vefa borcunu ödeme düşüncesi ve insanımıza duyduğu güvenle başlatılan ‘Kültür Şöleni’ ile adeta dünyayı Türkiye’ye getirmiş ve insanımıza, kültürümüze olan inancıyla bunu yapmayı bir borç bilmiştir.

İlk olarak 2006 yılında düzenlenen Kültür Şöleni Türkiye’de ve Dünya’da büyük bir ilgiyle karşılanmış ve yapılan çalışmalara olan güven her geçen gün artmıştır.

Biz duyulan bu güveni her zaman taze tutmayı, Türk kültürünün bilinirliğini ve tanınırlığını dünya çapında en iyi şekilde arttırmayı kendimize bir görev bilmenin hassasiyeti ile insanımızın gurur tablosu olan bu faaliyeti ilelebet devam ettirmeyi hedefliyoruz.

GENEL AÇIKLAMALAR

1. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları bir final yarışmasıdır.

2. Yarışmaların dili Türkçedir.

3. Ülkeler, yapacağı seçmelerin şartlarını kendileri belirleyecektir. Ancak ülke seçmelerinin 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kurallarına göre yapılması tavsiye edilir.

4. 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları 1 Haziran – 16 Haziran 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.

5. 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na katılacak olan ülkelerin Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği’ne (TÜRKÇEDER) müracaatları şarttır. Müracaatları olmayan ülkeler yarışmalara katılamaz.

Olimpiyatlarla ilgili ön hazırlıkların yapılması, vize vb. resmî işlemlerin yürütülebilmesi için 20 Mart 2013 tarihine kadar Türkçe Derneği’ne başvurulmalıdır. Başvurular http://www.turkceolimpiyatlari.org sitesinden yapılacaktır.

6. Türkçe Olimpiyatları’na daha önce katılmış öğrenciler hiçbir yarışmadan olimpiyatlara katılamaz.

7. Sadece bay ya da sadece bayan yarışmacılardan oluşan takımların başında 7 kişiye kadar 1 takım temsilcisi bulunur. Takımdaki yarışmacı sayısı 7 kişiden fazla ise 1 görevli öğretmen bulunabilecektir.

a. Karma takımlarda ise takım temsilcisi olarak 1 bay, 1 bayan takım temsilcisi bulunabilir.

b. Yarışmacı ve öğretmen dışında misafir veya veli kabul edilmeyecektir.

8. Şarkı, şiir ve halk oyunları yarışması haricindeki yarışmalara 13-19 yaş aralığındaki (1994-2000 yılları arasında doğmuş) ilk ve ortaöğretim öğrencileri katılabilir. Şarkı, şiir, ses ve halk oyunları yarışmasına ise 12-16 yaş aralığındaki (1997- 2001 yılları arasında doğmuş) yarışmacılar katılabilir. 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na, bu yaş aralığının dışındaki başvurular kabul edilmeyecektir.

Deneme yarışmasında ise üst yaş sınırı 25’tir. Bu yarışmaya şartlara uygun bütün üniversite öğrencileri katılabilir.

9. Her ülke, olimpiyatlar süresince yapılacak olan ülke tanıtım stantları yarışmasına katılmak zorundadır.

10. Yarışmacılar, ödül törenine millî kıyafetleriyle çıkacaklardır. Bunun için yarışmacılar Türkiye’ye gelirken yanlarında millî kıyafetlerini de getirmelidirler.

11. Olimpiyatlar kapsamında Türkiye’ye gelen tüm yarışmacıların, takım temsilcilerinin ve öğretmenlerin yol masrafları kendilerine aittir. Türkiye’de bulundukları yarışmalar süresince; konaklama, yeme-içme, gezi vb. harcamalar TÜRKÇEDER tarafından karşılanacaktır.

12. Türkçe Olimpiyatları’na katılan yarışmacı ve takım temsilcileri, 1 Haziran – 16 Haziran 2013 tarihleri arasında TÜRKÇEDER yetkililerinin yazılı izni olmadan hiçbir faaliyette bulunamaz ve olimpiyat kampından ayrılamaz. Aksi hâlde takımlar olimpiyat ödüllerinden faydalanamazlar.

13. Ülkelere verilen kontenjanlar dışında gelen yarışmacılar ya da takım temsilcileri olimpiyat organizasyonuna kabul edilmeyecektir.

14. Türkçe Olimpiyatları’nda “Kısa Film, Genel Kültür, Ses, Okuma ve Ebru Yarışması” haricindeki yarışmalar için çift para ödüllendirilmesi yapılmaz. Bu yarışmalarda para ödülleri ilk üçe giren yarışmacılara verilir. Yarışmacıya, birden fazla kategoride yarışıyor olsa dahi elde ettiği en üst derecenin maddi ödülü verilir. (Madalyalarda ve sertifikalarda bu kural geçerli değildir. Yarışmacı farklı yarışmalardan madalya ve sertifika kazanmışsa bunlar kendisine takdim edilir.)

15. Her bir grup kendi içerisinde yarışıp ödüllendirilecektir.

16. Yarışmalardaki değerlendirmeyi Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından oluşturulan jüri yapacaktır.

17. Yarışma sonuçları http://www.turkceolimpiyatlari.org sitesinden duyurulacaktır.

18. Her ülke, küçük / orta / büyük boy olmak üzere her boydan en az ikişer bayrak getirmelidir.

19. Katılımcılarla ilgili bütün resmî evraklar (vize, sağlık raporu, aile izin belgesi vb.) ülke takım temsilcisinin sorumluluğundadır.

20. 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları ile ilgili sorularınız için aşağıdaki e-posta adreslerine mesaj yazabilirsiniz.

bilgi@turkceolimpiyatlari.org (Olimpiyat iletişim)

bilgi@turkcedernegi.org (Türkçe Derneği İletişim)

????? SORULAN SORULAR

Türkçe Olimpiyatları ile ilgili sorularımızı kime sormalıyız?

Türkçe Olimpiyatları ile ilgili sorularınızı bilgi@turkcedernegi. org adresine yazılı olarak iletebilirsiniz. Yazılı olmayan kararlardan TÜRKÇEDER sorumlu değildir.

Ön eleme sonuçları ne demek?

Şarkı, Şiir, Deneme, Özel Beceriler, Kısa Film ve Ana Dili Türkçe Şiir Yarışmaları için Türkiye’ye gönderilen eserler arasından seçilip Türkiye’deki finallere katılmaya hak kazanan yarışmacıları gösteren sonuçlardır.

Yarışmalar nerede ve ne zaman olacak?

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları 1-16 Haziran 2013 tarihleri arasında Türkçe Olimpiyatları Kızılcahamam kampında yapılacaktır. Şarkının Yıldızları Finali İstanbul’da Şiirin Yıldızları Finali ise Ankara’da yapılacaktır.

Yarışmalara kimler katılabilir?

Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciler Yabancı Dil Türkçe yarışmalarına; son beş yılını yurt dışında geçirmiş ana dili Türkçe olan öğrenciler, Ana Dili Türkçe Yarışmalarına katılabilir. Öğretmen Bilgi Yarışması ise Türkçe öğretmenlerine yönelik bir yarışmadır.

Bir öğrenci birden çok yarışmaya katılabilir mi?

Konuşma, Yazma, Dil Bilgisi, Şarkı, Şiir, Kısa Film ve Özel Beceriler Yarışmaları’na katılmaya hak kazanan öğrenciler isterlerse; Ses Yarışması’na, Okuma Yarışması’na ve Genel Kültür Yarışması’na katılabilirler.

Yarışmalara her ülkeden kaç öğrenci katılır?

Konuşma ve Şarkı yarışmasına, 1. 2. ve 4. grup ülkelerden ikişer; 3. 5. ve 6. grup ülkelerden birer öğrenci katılabilir. Şiir Yarışmasına her ülkeden bir yarışmacı katılabilir. Dil Bilgisi ve Yazma yarışmasına ise, 1. ve 2. grup ülkelerden ikişer öğrenci katılabilir.

10.Türkçe Olimpiyatları’nda altın madalya alan ülkelere bu yıl ek kontenjan verilecek mi?

10.Türkçe Olimpiyatları’nda; Konuşma, Yazma, Dil Bilgisi ve Şarkının Yıldızları Finali’nde altın madalya alan ülkeler, 11.Türkçe Olimpiyatları’na 1 öğrenci daha getirebileceklerdir.

Yeterlilik Sınavı hangi tarihte, nerede olacak?

Konuşma, Yazma, Dil Bilgisi ve Şiir yarışmalarına katılacak öğrenciler kendi ülkelerinde 9 Mart – 31 Mart 2013 tarihleri arasında A2 Seviyesinde Türkçe yeterlik sınavına tabi tutulacaklardır. Öğrenciler Türkiye’deki finallerde olimpiyat kampında yeniden sınava gireceklerdir.

Yurt dışında okuyan Türk öğrenciler yarışmalara katılabilir mi?

Yurt dışında okuyan Türk öğrenciler Ana Dili Türkçe Okuma, Ana Dili Türkçe Şiir Yarışması’na ve isterlerse Ana Dili Türkçe Genel Kültür Yarışması’na katılabilirler.

Ses Yarışması ve Şarkı Yarışması arasındaki fark nedir?

Şarkı yarışmasındaki şarkılar Türkçe, Ses Yarışması’ndaki şarkılar ise öğrencilerin kendi ana dillerinde söyledikleri şarkılardır.

Yarışmalar kaç aşamalıdır?

Konuşma, Yazma, Dil Bilgisi ve Ana Dili Türkçe Okuma Yarışması 2 aşamalı yarışmalardır. Genel Kültür ve Okuma Yarışmaları ise tek aşamalı yarışmalardır.

Öğrenciler neye göre gruplara ayrılıyor?

Yabancı Dil Türkçe Yarışmaları’na katılan öğrenciler, dil ve bölge özelliklerine göre 6 gruba ayrılır. Öğrencilerin ana dilleri dikkate alınır.

Öğrencilerin başında Türkiye’ye kaç öğretmen gelebilir?

Sadece bay ya da sadece bayan yarışmacılardan oluşan takımların başında 7 kişiye kadar 1 takım temsilcisi, takımdaki yarışmacı sayısı 7 kişiden fazla ise 1 takım temsilcisi ve 1 görevli öğretmen bulunacaktır.

Ülke tanıtım stantlarında Türkiye’de okuyan üniversite öğrencilerinden yardım alınabilir mi?

Evet, alınabilir ancak bu öğrenciler için olimpiyat kampında otel odası tahsis edilmeyecektir.

Kontenjanlar dışında öğrenci getirilebilir mi?

Hayır, getirilemez. Aksi takdirde fazladan getirilen katılımcılar için otel ücreti talep edilecektir?

Çift para ödülü var mı?

Okuma, Genel Kültür ve Ses Yarışması’na katılan öğrenciler diğer yarışmalarda para ödülü alsalar bile bu yarışmacılardan elde ettikleri para ödülünü alırlar.

Olimpiyatlara katılan öğrencilerin yol masrafları karşılanıyor mu?

Tüm katılımcıların yol masrafları kendilerine aittir. Diğer masraflar (Türkiye’deki konaklama, gezi, yemek vb.) TÜRKÇEDER tarafından karşılanmaktadır.

TERTİP HEYETİ

Başkan – Prof. Dr. Mehmet Sağlam – TBMM Başkanvekili
Üye – Bülent Arınç- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü
Üye – Yıldırım Akbulut – Eski Başbakan
Üye – Vehbi Dinçerler – Eski Millî Eğitim Bakanı
Üye – Işılay Saygın – Eski Devlet Bakanı
Üye – Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin – Türk Dil Kurumu Başkanı
Üye – Mehmet Küçük – MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü
Üye – Dr. Mehmet Yılmaz – TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Daire Başkanı
Üye – Doç. Dr. Temel Kotil – Türk Hava Yolları Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi
Üye – Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan – Uluslararası Üniversiteler Birliği Başkanı
Üye – Hüseyin Erdem – Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Sekreteri
Üye – Mustafa Yeşil – Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı
Üye – Ekrem Dumanlı – Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü
Üye – Dr. Hidayet Karaca – Samanyolu Yayın Grubu Genel Müdürü
Genel Koordinatör – Dr. Ali Ursavaş – TÜRKÇEDER Başkanı
Genel Sekreter – Tuncay Öztürk – TÜRKÇEDER Başkan Yardımcısı

BİLİM KURULU

Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın
Prof. Dr. Mahmut Kaplan
Prof. Dr. Murat Özbay
Prof. Dr. Mustafa Özkan
Prof. Dr. Ertuğrul Yaman
Prof. Dr. Menderes Coşkun
Prof. Dr. Âlim Gür
Prof. Dr. Hayati Develi
Doç. Dr. Yusuf Çetindağ
Doç. Dr. Aziz Kılınç
Doç. Dr. Mustafa Sarı
Doç. Dr. Mehmet Gümüşkılıç
Doç. Dr. Hüseyin Özcan
Yard. Doç. Dr. Sezayi Coşkun
Yard. Doç. Dr. Ersin Terez
Yard. Doç. Dr. Ramazan Çakır
Dosya ekleri
turkceo.jpg
turkceo.jpg (73.56 KiB) 7645 kere görüntülendi
"Söz uçar yazı kalır"

Cevapla

“MİLLİ BAYRAMLAR, ÖNEMLİ TARİHLER ve ŞAHSİYETLER” sayfasına dön