Tiroid Nodülleri: Bilmeniz gerekenler.

Sağlık konuları, tıp ve alternatif sağlık tedavileri hakkındaki konularınız için.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
yilmaz.sahin
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi
Mesajlar: 2053
Kayıt: Cmt Tem 15, 2006 2:08 am
Konum: İstanbul
İletişim:

Tiroid Nodülleri: Bilmeniz gerekenler.

Mesaj gönderen yilmaz.sahin » Sal Tem 14, 2009 12:03 am

Tiroid Nodülleri: Bilmeniz gerekenler.

Tiroid nodulu, tiroid bezindeki bir büyüme veya kitleye verilen isimdir. Tiroid nodulleri cok yaygın görülürler ve toplumun yaklaşık %50 sinde saptanabilirler. Birçok tiroid nodulu küçük olmalarından dolayı hastanın ve doktorun dikkatini çekmemektedir. Ancak tiroid nodullerinin çoğu zararsızdır ve tıbbi tedavi gerektirmezler.

Tiroid beziniz :Temel Bilgiler.

Tiroid bezi boynunuzun tabanına yakın bir yerde, nefes borunuzun önünde erkeklerde “Ademin Elması” olarak tabir edilen kıkırdak çıkıntının hemen altında bulunur. Şekil olarak bir kelebeğe benzer, ve bu kelebeğin kanatları tiroid bezinin sağ ve sol loblarını oluşturur.

Tiroid bezinizin görevi, Tiroid hormonlarını üretmek, depolamak ve salgılmaktır. Bu hormanlar vucudunuzdaki her hücreyi etkileyerek çalışmalarını düzenler. Eğer Tiroid hormon düzeyleriniz düşerse vucut fonsiyonlarınız yavaşlar ve bu tabloya Hipotiroidizm denir, bunun yanında,Tiroid hormon düzeyeriniz gereğinden fazla yükselirse vucut fonsiyonlarınız hızlanır ve bu tabloyada hipertiroidizm denir.

Tiroid bezinizin ürettiği hormon miktarı Hipofiz denilen başka bir bez ve beyindeki Hipotalamus denilen bir bölge tarafından düzenlenir.

Hipofiz bezi vucuttaki birçok salgı bezini kontrol eden hormonları salgılar.

Hipotalamus hipofiz bezinin fonksiyonlarını düzenler ve bunun yanında açlık, susuzluk, uyku ve vucut sıcaklığı gibi diğer vucut fonksiyonlarınızı düzenler.

Hiofiz, Hipotalamus ve Tiroid beziniz beraberce çalışarak vucudunuzda üretilen Tiroid hormonu miktarını düzenlerler. Bu üç organ beraberce bir termostat gibi çalışırlar.

Bir termostatın oda sıcaklığındaki düşüşü algılaması gibi, Hipofiz bezide vucudunuzdaki Tiroid hormon miktarını devamlı ölçer ve azalma saptadığında TSH (Tiroid Stimüle Edici Hormon) salgılayarak Tiroid bezinin daha fazla hormon üretmesini sağlar. Hipofiz beziniz vucudunuzda doğru miktarda Tiroid hormonu bulunmasını sağladığında TSH üretimini baskılar ve normal işlevlerine devam eder.

Tiroid Hastalıkları: Özet Bir Bakış.

Hipotiroidizm:

Eğer tiroid beziniz gereğinden az miktarda hormon üretirse bu duruma hipotiroidizm denir. Vucudunuz yavaşlar, kendinizi yorgun, deperese ve halsiz hissedersiniz, buna cevap olarak kandaki TSH düzeyi artar.

Hafif Tiroid Yetmezliği:

Hipotiroidinin daha silik bir formudur, bu durumda Tiroid hormon düzeyleriniz normal sınırlarda olmasına karşın hipofiz beziniz bu seviyeyi korumak için yüksek miktarda TSH üretmektedir. Bu tiroid bezinin normal miktarda hormonu üretmekte zorladığını gösterir. Bu hastalar sıklıkla belirti vermediklerinden kan testleri yapılmadan tanı konması zordur.

Hipertiroidizm:

Eğer tiroid beziniz fazla miktarda hormon salgılarsa bu tabloya Hipertiroidizm denir. Bu durumda kandaki TSH düzeyi düşük olacaktır. Fazla Tiroid hormon üretimi vucunuzun gereğinden hızlı çalışmasına neden olucak ve huzursuzluk, çarpıntı, kilokaybı ve uykusuzluk gibi belirtiler olucaktır.

Hafif (Subklinik) Hipertiroidizm:

Eğer Tiroid hormon düzeyleriniz normalken TSH düzeyiniz düşükse bu tabloya Hafif (Subklinik) Hipertiroidizm denir. Daha ileriki bir dönemde Hipertiroidizme dönüşebileceğinden doktorunuz tarafından dikkatlice takip edilmelidir.

Tiroid Nodülleri: Daha Yakın Bir Bakış.

Tiroid nodülleri, Tiroid bezinizdeki bir büyüme yada şişliğe verilen isimdir. Bunlar son derce sık görülürler. Yapılan araştırmalar toplumun yarısından fazlasında tiroid nodüllerinin bulunduğunu tesbit etmiştir. Bu nodullerin büyük bir bölümü fazla küçük olmalarından dolayı zorlukla fark edilirler, şanslıyız ki bulunan nodüllerin çoğu zararsızdır ve tedavi gerektirmezler.

Tiroid nodülleri nasıl keşfedilir ?

Tiroid nodülleri sıklıkla hastalar tarafından boyunlarındaki şişlik yada kitleyi fark etmeleri sonucunda tesbit edilirler. Hastalar doktorlarına rutin kontrollerle için başvurduğunda da fark edilebilirler. Sıklıkla bir tiroid nodulu yıllar boyunca fark edilmeden yavaşca büyür, ancak nadiren neredeyse bir gecede ortayada cıkabilirler.

Tiroid nodulleri kendilerin yutma güçlüğü, ses kısıklığı, bogazda tahriş ve öksürükle gösterebilirler. Bunun yanında hiper veya hipotiroidizm semptomları nedeniylede fark edilebilirler. Tiroid nodülleri çoğunlukla zararsızdırlar ve tedavi gerektirmezler. Çoğunlukla noduller zararsız hücre grupları tarafından oluşturulur, bazı durumlarda ise içi sıvı dolu bir yapı oluşturularki buna kist denir, bazen de tiroid bezi içinde birden çok nodül bulunabilir yada bez genel olarak büyümüş olabilir bu tabloya guatr denir. Bu tabloya multinodüler guatr denir ve genelde Zarasızdır, ancak vakaların %5’inde kanseröz değişimler gözlenebilir.

Doktorunuz çok az rahatsızlık verecek yöntemlerle tiroid nodülünüzü değerlendirecektir.

Tiroid Nodülleri Nasıl Muayene edilir ?

Bir kez tiroid nodulu fark edildiğinde doktorunuz size aşağıdaki soruları soracaktır,

Hiç boyun röngeni çektirdinizmi ?

Ailenizde tiroid hastalığı hikayesi mevcut mu ?

Şişlik ne zamandır mevcut ?

Sesinizde kabalaşma, kısılma mevcut mu ?

Yutma zorluğu çekiyormusunuz ?

Doktorunuz bu sorulardan sonra sizi muayene edecek ve,

Kitlenin sert olup olmadığını,

Birden çok nodul olup olmadığını,

ve hareketli olup olmadığını anlamaya çalışacaktır.

Tiroid nodulleri için testler:

Muayeneden sonra size kan testleri, radyolojik testler ve tiroid biopsisi yapılabilir.

Kan testleri,

Bu teslerde hipo veya hipertiroidizm olup olmadığını anlamak amacıyla TSH ve Tiroid hormon düzeylerine bakılacaktır.

Radyolojik testler,

Doktorunuz eğer tiroid görüntülemesi isterse size az miktarda radyoaktif iyot verilerek bir cihaz yardımıyla tiroid bezinizingörüntüsü alınacaktır, eğer bir nodul hormon retiyorsa sıcak, üretmiyorsa soğuk olarak tanımlanır.

Doktorunuz aynı zamanda nodulun kistik yapıda olup olmadığın anlamak için ultrasonografi ile inceleme isteyebilir.

Sıcak nodül nedir ?

Eğer bir nodul hormon üretiyorsa sıcak nodul olarak nitelendirilir ve bu nodüller neredeyse hiç kanser riski taşımazlar. Doktorunuz hormon düzeylerinizi düzenlemek için tedavinin düzenlenecektir. Eğer nodul çok büyükse veya rahatsızlık veriyorsa cerrahi olarak çıkartılabilir..

Soğuk nodül nedir ?

Eğer bir nodül hormon üretmiyorsa soğuk nodul olarak nitelendirilir, soğuk nodüller %5 kanser riski taşıdığından doktorunuz sizden ince iğne aspirasyon biopsisi yaptırmanızı isteyebilir.

Tiroid biopsisi: güvenilir, doğru ve kolay.

İnce iğne aspirasyon biopsisi büyük oranda nodülün yapısı hakkında bilgi verecektir, birçok uzman tarafından biopsi tanıda ilk basamak olarak görülmektedir. Bu tetkik doktorunuzun ofisinde 10 dk içinde yapılabilmektedir. Tiroid bezinizden küçük bir iğne yardımıyla bir parça alınacaktır. Bu yöntem son derece acısızdır ve sonuçlar kısa bir süre içinde çıkacaktır.

Sonuçlar, benign (iyi huylu), Şüpheli, Malign ( kanseröz) ve tanı konamaz olarak gelebilir.

Benign nodullerin tedavisi.

Doktorunuz nodulu küçülmek için size tiroid hormonu tabletleri verebilir. Doktorunuzu nodulun küçülüp küçülmediğini, TSH düzeylerinizi tesbit etmek ve ilaç dozlarınızı ayarlamak için periodik olarak ziyaret etmelsiniz. Eğer bir tiroid nodülü birkaç aylık tedaviden sonra küçülmüyorsa veya boyutunda artma varsa doktorunuz size cerrahi tedavi önerilebilir.

Şüpheli ve Tanı Konamayan Nodüller.

Eğer biopsi sonucunda şüpheli sonuç geldiyse dokturunuz biopsisin tekrarını isteyebilir, çoğunlukla şüpheli nodüller zarasızdırlar.

Eğer tanı konamadıysa bu yeteri sayıda hücre alınamadığını gösterir, doktorunuz muhtemelen biopsisin tekrarını isteyecektir.

Kanseröz Tiroid Nodülleri.

Tiroid kanserle oldukça nadiridir, nodüllerin yalnızca %5’i karsen olarak gelirler. Birçok hastada tümör oldukça yavaş ilerler ve tiroid kanserlerini çoğu cerrahi olarak tamamen çıkartılabilir ve hastaların çoğunda tamamen iyileşme görülür.

Tiroid kanseri nedenyile cerrah ioperasyon geçiren hastaların neredeyse tamamı hipotiroid hale gelirler bu durumda hastaya tiroid hormon tabletleri verilerek hem vucut fonkisyonlarının normal olarak sürdürülebilmesi sağlanır hemde TSH düzeyinin düşmesi sağlandığından yeni kanser hücrelerinin büyümesi engellenir. Bu durumda hastalar doktorlarını periyodik olarak ziyaret ederek ilaç ederek ilaç dozlarının ayarlanmasını sağlamalıdır.

Sizin yapmanız gerekenler.

Eğer hipotiroid hale gelirseniz ilaçalrınızı doğru ve düzenli olarak almanız son derece önemlidir. Eczaneden ilacınızı alırken verilen ilacın reçete edilen ilaçla aynı olmasına dikkat etmeniz gereklidir, zira farklı bir markanın dozları sizin için uygun olmayabilir. Eğer yorgunluk, halsizlik kilo artışı gibi semptomlar olursa doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Aynı şekilde eğer hipertiroid hale gelirseniz doktorunuza başvurmanız son derece önemlidir.

İlaçları size doktorunuzun reçete ettiği gibi almanız son derece önemlidir, gereğinden az yada çok ilaç almanız sağlığını etkileyecek diğer hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Doktorunuzun onayı olmadan ASLA ilaçlarınızı kesmeyin !!! bir süreliğine ilaçlarınızı kestiğiniz takdirde kendinizi iyi hissetseniz dahi hastalığınız nüks edecektir.

Son Söz.

Tiroid beziniz genel sağlığınız için anahtar rol oynamaktadır. Hastalık hakkında bilgi sahibi olmak tedavi edilmemiş tiroid hastalığının uzun dönem etkilerinden korunmanın en iyi yoludur.

Eğer bir tiroid hastalığı tanısı aldıysanız mükemmel tedavi seçeneklerini olduğunu bilnemizi isteriz. Bu konuda hastalığınızla ilgili bulabildiğiniz kadar bilgiye ulaşın ve doktorunuza danışın.Ancak doktorunuzun önerilerini takip ederek normal ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.

KAYNAK: http://www.gata.edu.tr/cerrahibilimler/ ... /index.htm (GATA Resmi Site)
"Söz uçar yazı kalır"

Cevapla

“SAĞLIK, TIP, ALTERNATİF TEDAVİLER” sayfasına dön