1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

YAVUZ SULTAN SELİMHAN YAYLASININ ÖNEMİ

Gönderilme zamanı: Cum Eki 26, 2007 8:40 pm
gönderen ERKAN_OZDEMIR
A) GÜNDEMDIŞI KONUŞMALAR

1. – Ordu Milletvekili Müjdat Koç’un, Ordu İlinin kırsal bölgesinde yer alan ilçelerin sorunlarına ilişkin gündemdışı konuşması ve Turizm Bakanı İbrahim Gürdal’ın cevabı

BAŞKAN– Ordu Milletvekili Müjdat Koç'un gündemdışı konuşması var.

Sayın Koç, Ordu İlinin kırsal bölgesinde yer alan ilçelerin sorunlarıyla ilgili olarak söz istemiş bulunmaktadır.

Buyurun Sayın Koç.

Konuşma süreniz 5 dakikadır.

MÜJDAT KOÇ (Ordu) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; seçim bölgem Ordu İlinin Mesudiye İlçesi ve kırsal bölgede yer alan ilçelerimizin sorunlarını dile getirmek için söz aldım; Yüce Heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Mesudiye ve yöresi, uzun yıllar, Etiler, Romalılar ve Pontosların egemenlikleri altında kalmışlardır. Anadolu Selçukluları zamanında, ilçe toprakları, Danişment Beyliğinin sınırları içindedir. Fatih Sultan Mehmet Hanın Trabzon Pontos Krallığını ortadan kaldırmasıyla, ilçe toprakları, Osmanlıların egemenliğine girmiştir. 1878 yılında Hamidiye ismiyle ilçe olmuş, daha sonra da -1908 yılında- Mesudiye ismini alarak bugünlere gelmiştir. Mesudiye, Ordu'nun tarihî ilçelerinden biridir; Mesudiye-Koyulhisar bağlantısıyla, Ordu'yu İç Anadolu'ya bağlayan yollardan biri üzerindedir.

Yörede 1940'lı yıllarda başlayan göç, bugüne değin sürmüştür. Çoğunluğu İstanbul ve Ankara olmak üzere, tüm yurda dağılmış olan yöreliler, bulundukları yerlerde köy derneklerini dahi kurmuşlardır; bu dernekler aracılığıyla hem kimliklerini muhafaza ediyorlar hem de sosyal etkinliklerde bulunuyorlar. İstanbul Birinci Amatör Kümede mücadele eden Mesudiyespor Futbol Takımı vardır.

Yine, bu derneklerin öncülüğünde, Türkiye'de, ilçeler arasında ilk defa, Mesudiye Kurultayı düzenlenmiştir ve önümüzdeki temmuz ayında da üçüncüsü düzenlenecektir.

Bu göçün nedenlerinin başında, ekonomik yetersizlik gelir. Mesudiye, Akkuş İlçemizle birlikte, Ordu'da fındık tarımı yapılamayan iki ilçemizden biridir ve daha sonra, eğitim, sağlık, haberleşme ve yol gibi altyapı eksiklikleri sıralanabilir.

Milletvekili seçildiğimden bugüne değin yaptığım üç gündemdışı konuşmamda da, Ordu İlimizin iç kesimlerinin yer yer Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan daha geri bulunduğunun üzerinde ısrarla durmuştum. Nihayet, Ordu İli, 55 inci Cumhuriyet Hükümetimiz tarafından kalkınmada birinci derecede öncelikli iller arasına alındı. Biz, yöre milletvekili olarak, bunun, kâğıt üzerinde kalmasını istemiyoruz; altyapılarının bir an önce tamamlanarak, her ilçemize birer küçük sanayi sitesi yapılmasını istiyoruz.

Turizm merkez alanına açılmasını beklediğimiz, içindeki tabiî gölüyle ünlü Keyfalan Yaylası ve SELEMEN Yaylası, Mesudiye İlçemizin sınırları içerisindedir. Bu yaylalarımızın yanında, Ordu Çambaşı Yaylası, Gölköy Aydoğan Yaylası, Aybastı Perşembe Yaylası, Korganobası ve İteniçi Yaylaları, Kumru ?????? Yaylası ile Akkuş Ketenderesi ve Dumantepe'yi sayabiliriz. Turizm Bakanlığından bu konuda destek bekliyoruz.

Bu arada, terör belası, Mesudiye, Gölköy ve Aybastı İlçelerimize de bulaştırılmak istenmiştir. Bölge halkımızın duyarlığı ve güvenlik güçlerimizin kararlılığıyla, bugün için bu tehlike savuşturulmuştur.

Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; Mesudiyeliler, bölgede kurulacak herhangi bir ile bağlanacaklarına dair üretilen haberlere büyük tepki gösteriyorlar. Yöre milletvekili olarak bizler de, Mesudiye veya başka bir ilçemizin Ordu'dan ayrılmasını istemiyoruz. Ayrıca, bu konunun hiçbir şekilde Bakanlar Kurulu gündemine geleceğine de inanmıyorum.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

Bu konuşma parlemantoda 1989 yılında Ordu Milletvekili Sayın Müjdat KOÇ tarafından yapılmıştır.Selimhan yaylamızın turizm açısından bu şekilde yıllar önce gündeme getirilmesi bizler için manidardır.Tarihini geniş kapsamlı yazamadığımız Kasabamızın tanıtımında Selimhan Yaylasından özellikle Karadeniz bölgesinde ,bütün araştırmacılar tarafından bahsedilmektedir.

Bu tür gelişmeler yaylamızın bölge açısından ve kasabamız açısından ne denli önemli olduğunu göstermektedir.Emeği geçenlere teşekkür ederiz.

Gönderilme zamanı: Cum Oca 04, 2008 11:44 pm
gönderen emrahyildiz
yeni üye oldugum için konuyu yeni gördüm eline saglık komserim ve bizim menfaatlarimiz için dil döken vekilimizede çok teşkkürler.aslında yörelerimizi böle içten savunan vekiller oldukça gelişir ve güzelleşir.bu konuyada güzel deginmişsin.

Gönderilme zamanı: Cmt Oca 05, 2008 9:32 am
gönderen ERKAN_OZDEMIR
Sevgili Emrah;

Konuya duyarlılık gösterdiğin için teşekkür ederim.Yavuz Sultan Selimhan Yaylasının bizim için o kadar önemi var ki,Karadenizde ki bütün bilim adamları,yazarlar buradan bahsetmişler.Bizlerede düşen görev bundan sonraki süreçte siz değerli gençlerimizle bu güzelliklerin devamını sağlamaktır.Görüyorum ki Demircili gençliği imkan verildiği zaman,kendini ifade etme konusunda,meseleleri kavrama konusunda,bilişim teknolojilerini kullanma konusunda kendini hızla geliştirmektedir.İşte bu sitede bunun en büyük kanıtıdır.

İnşallah bundan sonraki süreçte siz değerli gençlerimizle Kasabamız adına,insanlarımız adına daha olumlu gelişmelere hep beraber imza atacağız.Bunu zaman içerisinde herkes görecek.

Saygılar sunarım...........

Gönderilme zamanı: Prş Oca 10, 2008 10:02 am
gönderen murat_efe
yaylamız için ne yapabiliriz sizce erkan bey...

Gönderilme zamanı: Cum Oca 11, 2008 10:22 am
gönderen ERKAN_OZDEMIR
Sevgili Murat Bey;

Selimhan Yaylası son zamanlarda eski canlılığını yitirmeye başladı.Bununda sebeplerinde bir tanesi komşu Kasabalarımızın haftanın belli gününde kendi pazarlarını kurmasıdır.Selimhan Yaylasına bir çok yatırım yapıldı,bu yatırımlara sahip çıkılmadığını gün geçtikçe ileriye gitmesi gerekirken geriye doğru gittiğini görmekteyim.Demircili Belediyesinden oraya tanıtım fonu ayrılması lazım,eğer siz tanıtımını yapmaz iseniz oraya yatırım amaçlı hiç bir şey alamazssınız,siz bu konulara bilgi gereği benden daha vakıfsınız.Selim Han'ın gerek hijyenikliği gerek çevre düzenlemesi günümüz şartlarına uygun değildir.Ulusal ve yerel medyada yada basında gereği kadar en azından festival döneminde yararlanılabilir.Bunuda yapmanın yolu oraya davet edeceğiniz üst düzey insanlara bağlıdır,bunlar zamanında oldu ama son zamanlarda bitti.Şimdi festivalda bir bakanın oraya gittiğini düşünün,bizim ülkemizde bakan nereye giderse medyada peşinden gider.Aslında bu konu ile ilgili yazılacak çok şey var.Fakat bizler bazı konularda olgunluğa erişemedik,inşallah zamanı gelince diğer meseleleride paylaşırız.

Saygılar sunarım.

Gönderilme zamanı: Cum Oca 11, 2008 7:52 pm
gönderen Ugur Ozdemir
Sayin Erkan Bey;

Dogrudur komsularin belirli günlerde kendi pazarlarini kurmasi,yalniz biz Demircililerinde bu konuda cok yanlislari var,
Insanlar Ordudan,mesudiyeden,canik havalisinden mallarini satmak icin geldikleri Selemende inanin saat 11lerde Cumadan önce insanlar sayilir hale geliyor pazarda o kadar aziliyorlar,en büyük nedenlerinden biri insanimizin etini ekmegini alip göldüzünün üstü camlik meraki,sanki haftanin diger günlerinde oraya gidilmiyor gibi illede Cuma günü oraya gidilip piknik yapiliyor olmasi.Bence belediyenin bu konuya egilmesi lazim yani Cuma günleri 17ye kadar camlik yasak............

Biz Demircililer buna özen göstermezsek diger insanlar icin hava tabiki dahada hos,eskiden cenip pazari dedigimiz yerde insanlar inanin birbirine degmeden gezmeleri mümkün olmazdi,biz yumurta kapmaya taaa köprüye giderdik sabahin 5inde,durum böyle olunca esnaf,köylü onlarca kilometre yol kat edip selemene gelmiyor,cünkü Pazar 2-3 saat icinde bosaliyor ve her sene bir öncekini aratiyor.

Ne olursa olsun acil bir is cikmadigi taktirde Cumayi Selemende kilimak,gerekiyorsa yayla,ambar gözünü,erik deresini bile gezmek gerekiyor.

Cünki Selemen bizim herseyimiz,gurbetci bile cikip 3500km yol kat edip ilk hedef kendine selemeni koyuyor,onun icin herkesin,gurbetcilerimizin genc nesili ????? ????? memleketlerine getirip bu heyacani diri tutmalari lazim.
Insanlar tatile baska yerlere gidecekse bile en azindan bir kac gün bu güzelim memleketimize silayi rahim yapmalidirlar.

Saygilar....

Re:

Gönderilme zamanı: Çrş Mar 04, 2009 12:21 pm
gönderen ERKAN_OZDEMIR
murat_efe yazdı:yaylamız için ne yapabiliriz sizce erkan bey...
.

Selimha Yaylası yolunun en azında daha iyi bir seviyeye getirilmesi gerekir.
Selimhan Yaylasındaki caminin en kısa zamanda tadilat yapılası gerekir.Cami tamamen kaderine terkedilmiş durumda.
Dükkanların ve et kesim yerlerinin her sene hijyenik bir şekilde boya badanasının yapılası gerekir.
Dışarılarda et kesilmesine müsade edilmemesi gerekir.
Festival günlerinde festival alanının ışık düzeninin yapılamsı gerekir.
Yapılan tulaletler günün şartlarına uygun dedil,bunun yerine daha güzel ve şartlara uygun tuvalaetler yapılması gerekir.
Su sorunu çok büyük bir sıkıntı,oraya özel su alınmasına rağmen bir türlü düzen tutmadı,en azında cuma günleri bu sıkıntının giderilesi gerekir.
Gelişi güzel ağaçlandırma yapmamak gerekir,bunun yerine günün şartlarına ve oranın fiziki şartlarına uygun ağaçlandırma yapmak gerekir.
Selimhanın temizliğine kesinlikle önem verilmiyor,bu konu üzerinde yöneticilerin irade ortaya koyması gerekir.
Özellikle feestivallerde yaşanan ağalık sıkıntısı başlı başına bir hadise,belli krıterler koyarak bu sorunun mutlaka giderilmesi gerekir.

Re: YAVUZ SULTAN SELİMHAN YAYLASININ ÖNEMİ

Gönderilme zamanı: Çrş Mar 04, 2009 4:23 pm
gönderen HACI.OMER.SAHIN
ÇOK DOGRU YAVUZSULTAN SELİMHAN YAYLASINI 2008 İN 11 Cİ AYINDA ŞÖYLEBI DOLAŞMAYA ÇIKMIŞTIM ISIZ VE TEKEDİLMİŞ HALİYLE SAVAŞ FİLİMLERİDEKİ HARABEYE UGRAMIŞ MEZRALARA DÖNMÜŞ BEN BİR DERNEK YÖNETİCİSİ OLARAK KENDİMDEN UTANDIM 10 BİNLERCE İNSANLARIN TOPLANARAK FESTİVAL YAPİLDIGI BİR SELEMEN YAYLASINDA KARADENİZ SAHİLİYLE İSKESÜR HAVALESİNİN ESNAFLARININ OLUŞTURDUGU PAZARDA YÜZLERCE ESNAFIN TEZGAHLARINDAN ALINAN İŞKALİYE PARASINDAN O SELEMENİ TEMİZLEYECEK HİCMI PARA ARTMADI BIRAKIN PARAYI 10 KİŞİ GÖNÜLÜ BULSANIZ GINE TEMIZLENIR BIR FESTİVAL BÖLGESİNE AGAÇ DİKİLMESİ UYGUN OLMAZ GÜZEL ÇİMLERİMİZİ KAZIP KÖSTEBEK YUVASI HALINE GETİREREK ÇİRKİN BİR GÖRÜNÜM HALİNE GETİRMEK OLMAZ TARİHİ KARAMAN OLUGU NÇEŞMESİNİ ONARIP İŞLER HALE GETIRMEK GEREKMEDİR ERKAN KARDEŞİMİZİN DEDİGİ GİBİ CAMİİ ELE ALINMASI LAZIM HAYIR SEVER VATANDAŞLARIMIZA SESLENIYORUM BURADA DEMIRCILI YÖNEDIMINEDE ÇOK BÜYÜK SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR HAPANIMIZ CÜRÜYOR LOKANTA BINALARNIN ET KESIM YERLERI TAMAMEN BOYA BADANA TAMIR TADİLATDA İHDIYACI VAR DEGERLI KARDEŞLERİM TARİHİ SELEMENİMİZİ BU ŞEKİLDE GÖRMEK İSTEMİYORUZ SAYGILAR

Re: YAVUZ SULTAN SELİMHAN YAYLASININ ÖNEMİ

Gönderilme zamanı: Çrş Mar 04, 2009 6:02 pm
gönderen ERKAN_OZDEMIR
Hocam,

Memleketimiz ile ilgili sıkıntılarımızı dile getiriken kesinlikle hiç kimsenin tarafında değiliz.Bizler memeleketimizi nasıl görmek istiyorsak,yada neler yapılması gerekiyorsa acizane dile getirmeye çalışıyoruz.Sizinde dediğiniz gibi bin bir zahmetle kurulan hapan yıllardır çürüyor,peki bende soruyorum bu hapanı paslanmaz boya ile muhafaza altına alsak zararımız ne olur.Orası kış şartları ağır geçen bir bölge bizlere düşen, zor imkanlarla yapılmış olan eserleri gelecek adına muhafaza etmektir.

Yapılan her güzel hizmetin her zaman yanında olduk,takdir ile karşıladık.Bizlerin burada dile getirdiği sorunları diğer insanlar farklı bir şekilde dile getirmektedir.Buda bizleri üzmektedir.Çün kü Selim Han yaylası Karadeniz Bölgesine hitap eden bir yayladır.Bizlerde bunun farkında olmamız gerekir.
Saygılarımla.

Re: YAVUZ SULTAN SELİMHAN YAYLASININ ÖNEMİ

Gönderilme zamanı: Prş Mar 05, 2009 3:21 am
gönderen naci-tasyurek
Sayın erkan bey tamamen düşüncelerinize katılıyorum en azından selimhan yaylasında alnınan agalık parasının buraya yatırılması bile bu saydıgınız sorunları kısmende olsa çözer

Re: YAVUZ SULTAN SELİMHAN YAYLASININ ÖNEMİ

Gönderilme zamanı: Prş Mar 05, 2009 9:00 pm
gönderen huseyin.ozdemir
naci-tasyurek yazdı:Sayın erkan bey tamamen düşüncelerinize katılıyorum en azından selimhan yaylasında alnınan agalık parasının buraya yatırılması bile bu saydıgınız sorunları kısmende olsa çözer
Bende buradan yukarıdakı düşünce sahiplerini konunun ehemniyetine gösterdikleri, hasasıyetten dolayı yaptıkları tespitlerin,

Doğruluguna bütün kalbimle inanıyor vede destekliyorum. Ekan ÖZDEEMİR'e H.Ömer ŞAHİN'e teşekkür'lerimi iletir. Saygı ve,

Selamlarımı sunarım.

Naci kardeşim ''olmayan (HAYALİ) parayla nasıl hizmet yapılır, ilgili'lere. ? mak lazım umarım mantıklı bir acıklaması olur.Saygı

ve Selamlarla. Hüseyin.ÖZDEMİR.

Re: YAVUZ SULTAN SELİMHAN YAYLASININ ÖNEMİ

Gönderilme zamanı: Cmt Haz 13, 2009 12:18 am
gönderen ERKAN_OZDEMIR
Festivaller genellikle o yörenin herhangi bir ürününü tanıtım yada pazarlama amaçlı yapılır.Ayrıca festivaller tarih ve turizm açısından büyük önem arzeder.Çünkü insanoğlu yaradılışı gereği her zaman farklılıklara ve güzelliklere ulaşmak ister.Tabi bizim gönlümüzden geçen yapılan her olumlu hareketin etik değerler içerisinde birlik ve beraberlik halinde yapılmasıdır.

Milyarlarca liranın yapamadığı bir halk ezgisi,bir motif,festivallerde tutulan bir dost eli,içten bir gülümseme yapar.İşte festivallerin önemi burada ortaya çıkar.Bizler malesef üzülerek ifade ediyorum toplum olarak festivallerin önemini kavramış durumda değiliz.Bunuda Hemen her dönem festivallerde yaşamış olduğumuz sıkıntılardan anlayabiliriz.Özellikle Festival tertip komitesini toplum olarak çok ama çok yalnız bırakıyoruz.Her şeyi onlardan bekliyoruz.

Selim Han Yaylasının durumuna mütehaddit defalar değinmeye çalışmıştık.İstendikten sonra orası daha cazip bir hale getirilebilir.Tabi bu konuda en başta yetkililere sorumluluklar düşmektedir.

Ömer Hocam,

Sizden özel bir ricam olacak.Festival günü Cum'a namazında son iki yıldır gerek kürsüye gerek hutbedeki İmam'a müdaheleler yapıldı.Ayrıca bizim daha çok yardıma ihtiyacımız varken,başka yörelere yardım toplandı.Bunu anlayışla belki karşılayabiliriz.Fakat kürsüdeki ve hutbedeki görevlilere müdahele edilmesi bizleri son derece üzdü.İnsanlar cuma namazı kılıyor ama hutbede dünya kelamının konuşulmayacağı,hutbeyi dinlemenin farz olduğunu bilmiyor,yada biliyor duygularına yenik düşüyor.

Lütfen festival günü oradaki görevlileri ikaz edelim.Kürsüdeki görevli ezan okunduğu andan itibaren vaizini bitirebilir.Hutbedeki görevli ise daha anlamlı kısa hutbe okuması sağlanabilir.Eğer bu görevlilere cum'a satinden önce gerekli ikazları yaparsak umarım en güzel işi yapmış oluruz.

Sizden bunu özellikle bu işin içeriziden gelen birisi olarak rica ediyorum.

Saygılarımla...

Re: YAVUZ SULTAN SELİMHAN YAYLASININ ÖNEMİ

Gönderilme zamanı: Cmt Haz 13, 2009 7:50 am
gönderen yilmaz.sahin
Erkan Abi selam,
Temas ettiğiniz bu mühim konuya Ömer Bey'in dikkat edeceğini ümid ediyorum. Bende bu anlamda şimdilik aklıma gelen alttaki temennilerde bulunmak isterim;

- Sularımız lütfen Selemen'de festivalde bari gürül gürül aksa,
- VIP konuklara bir imza defteri sunulsa, görüşleri alınsa ve bunlar sonradan paylaşılsa,
- Koordinasyonla ilgili insan ilişkileri iyi yetkin bir ekip kurulsa ve tek tip giysi giydirilse,
- Mutlaka basın mensubu (daha önce selemen i konu alıp yazı yazmış yazarlar) davet edilse, onlarla ayrı bir ekip ilgilense,
- Osmanlı padişahının ismini taşıyan festivalde mehteran ve büyük bir otağ (çadır) olmaz mı?
- Yavuz Sultan Selim Han'ın Selemen ile ilgili tarihi kayıtlar ve anılar okunsa ve Selemen sevdalısı olduğunu bildiğimiz Tokat eski il Turizm Müdürü Sayın Küçükarslan ve şu an ki il Turizm müdürü özel davet edilse ve onların fikirleri özel olarak alınsa, bu sayede resmi anlamda Selemen'in sarı levhalı bir kültür bölgesi olması yolunda sağlam bir adım atılmış olsa,
- Konuya vakıf Osmanlı Tarihçisi bir akademisyen davet edilse,
- Özellikle çevre köy ve beldelerin idarecileri çağırılarak kaynaşılsa.
- Selemen yolu geçicide olsa da restore edilse,
- ....

Yavuz Sultan Selimhan Yaylası'nın önemi, bu sayfada yazacağımız ve koordinecilere ışık tutacak fikirlerle inşallah daha da artacaktır. Değerli forum üyelerimizin geçmiş festivallerde gördükleri eskikliklerimizi bu anlamda paylaşacaklarını ve bu tarihi mirasımıza elimizden geldiğince sahip çıkacağımızı ümid ediyorum.

Re: YAVUZ SULTAN SELİMHAN YAYLASININ ÖNEMİ

Gönderilme zamanı: Cmt Haz 13, 2009 6:20 pm
gönderen HACI.OMER.SAHIN
sayın yılmaz kardeşim çok güzel bır konuya temas ettınız tabıkı cok önemlı bilıyorsunuz daha önceki festıvalerde bızim yönetim dız hatta ben zafer hocayada ekii arkadaşlar gine var biz ozaman ota çadırını kurmuştuk mehteran takımı getırmiştik aslında cok doghru orada yavuz sultan selımın ve de osmanlı padışahının çaldıran seferinden dönüşü anlatılmalı hatta biz bu sene şöyle düşündük yavuz un selemene gelışini canlandırmasını yapacagız orada sizlere ihdıyacımız var erkan bey olsun yılmaz kardeşim olsun sizler o gün orada olacaksınız zaten gecmişimizi ve trarıhımizi anlatacagız hatta ben zafer hocayada söylüyorum kendisi tarihcidir bu konuda gelip yardımcı olmalıdır böyle kardeşlerimiz bizlere sunucu aratmaması lazımdır inşallah faydeli olacakdır bekıyoruz saygılar inşallah ugur kardeşimde orada olurlar birlık ve beraberlı icinde olacagız inşallah saygılar hacı ömer

Re: YAVUZ SULTAN SELİMHAN YAYLASININ ÖNEMİ

Gönderilme zamanı: Cmt Haz 13, 2009 7:33 pm
gönderen Ugur Ozdemir
Bu konuda cogu kez görüslerimizi söyledik,kimseyi elestirme babinda degilde Festivaldeki aksakliklari her sene
yasadigimiz kesin,
Basta Tuvaletler ve su meselesi en önemlisi,
Yollarin durumu ortada, bunlarin cogu aslinda Belediyelik isler ama koordinasyonun halledebilecegi
meselelerde yok degil,Erkan kardesim ne güzel anlatmis Cumalarda yasadiklarimizi,ayriyeten
bütün Cuma namazi bayunca disardan Davul,zurna ve kasetcilerin cikardigi o nahost sesde susturulabilir.

Festivali bir eglence programindan cok adina ve konumuna yakisir ici doldurulmus bir organizasyon olarak yapabilirsek
daha faideli olur.

Insallah nasip olursa bizde orda olucaz,simdiden bu ise gönül vermis,emek ceken arkadaslara basari ve kolayliklar dilerim.

Selamlar..