Sahura neden kalkılmalı...

11 Ayın sultanı, Oruç meselesi ve Ramazan Bayramı, Kurban ve Kurban Bayramı ile ilgili kutlama, duygu ve düşüncelerinizi bu bölümde paylaşabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
yilmaz.sahin
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi
Mesajlar: 2053
Kayıt: Cmt Tem 15, 2006 2:08 am
Konum: İstanbul
İletişim:

Sahura neden kalkılmalı...

Mesaj gönderen yilmaz.sahin » Sal Eyl 04, 2007 2:41 pm

Uzmanlar uyardı! Oruç tutarken mutlaka sahura kalkın. Neden mi?
Diyetisyen Cemal Aytaç Ak, oruç tutulurken mutlaka sahura kalkılması gerektiğini ifade ederek, sahura kalkılmadan oruç tutulması halinde halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmalar görüleceğini bildirdi.

İşte sağlıklı beslenme rehberi...

-Ramazan ayında sahura kalkmak yerine gece yatmadan önce sahur niyetine yemek yiyenler, bu alışkanlıktan uzak durmalı.
-Ramazan ayında azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle en az 4'e çıkarmak gereklidir.
-Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmalar görülür.
-Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri
yüksek gıdaların tüketilmesi gerekli.
-Çok yağlı ve çok tuzlu yemeklerden ve aşırı tatlı besinlerden kaçınılmalı.
-Bunların yerine hazmı kolay, mide ve bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmeli.
-Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur.
-Yumurta, süt, yoğurt, peynir, kuru baklagiller sahurda tercih edilebilir.
-Su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına önem verilmeli.
-İftar ile sahur arasında 2 litre (10 su bardağı) su içilmeli.
-İftar yemeği yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmeli.
-Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla besin tüketilmeli.

ŞİŞMANLAMA TEHLİKESİ

Cemal Aytaç Ak, iftar sofralarının genellikle oldukça zengin olduğunu ve yüksek kalorili yemekler ve tatlıların bu öğünde tüketildiğini kaydederek, ramazanda zayıflamaktan çok bahsedilmesi gereken tehlikenin şişmanlık olduğunu bildirdi.

İftarın ardından çikolata, cips, kuru yemiş yenilmesi, sahur yemeklerinde de hamur işleri, börekler ve gözlemelerin tercih edilmesi halinde ciddi kilolar alınmasının muhtemel olduğunu bildiren Ak, açıklamada şu ifadelere yerverdi:

''Bu nedenle özellikle erken iftar yemeği yenilen Ramazan aylarında iftarı bölüp akşamın ilerleyen saatlerine bir öğün daha eklemek doğru olacaktır. Özellikle Ramazan ayında tüketimi artan tatlılar şişmanlığa neden olan önemli yiyeceklerdir. Ramazan ayında şişmanlamak istemeyenler tatlılardan kaçınmalı, tatlı tüketilecekse az olmak şartıyla sütlü tatlılar tercih edilmelidir.''
"Söz uçar yazı kalır"

Cevapla

“ORUÇ ve RAMAZAN BAYRAMI, KURBAN ve KURBAN BAYRAMI” sayfasına dön