sistem&network

Blog larınız , Internet paylaşımlarınız, mp3 linkleriniz ve Teknik konularda (site yöneticisi olarak bende müsait oldukça sorularınızı cevaplayabilirim) yazışabilirsiniz.
hakan.erol
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 49
Kayıt: Çrş Mar 14, 2007 3:56 pm
Konum: Türkiye

Sabit disk çöktü, bilgisayar açılmıyor!önceden tedbir alın

Mesaj gönderen hakan.erol » Pzt May 28, 2007 11:58 am

Sabit disk çöktü, bilgisayar açılmıyor!önceden tedbir alın ve kurtulun

Bilgisayarınızı dinleyin

Aslında bilgisayarım beni defalarca disk birleştirme yapmam (defrag) veya verileri kontrol etmem üzerine açılışlarda uyarmıştı. Ama dinlemedim ve "Şimdi vaktim yok, nasıl olsa birşey olmaz." mantığıyla gidip günün birinde mavi ekranımla yüzleştim.

Başınıza gelecek en kötü şey

Bu durumda başınıza gelebilecek en kötü şey belki de sabit diskinizde Windows'un açılışını sağlayan sistem dosyalarının yazıldığı bölümün hasar görüp "bad sector" oluşturmasıdır. Bildiğiniz gibi bu bozuk sektörler sabit disk tarafından kullanılamadığı için hata oluşur. Ve bu sektörler açılış sistem dosyalarını da içeriyorsa, hoşgeldin mavi ekran, güle güle Windows!
Kurtarmanın yolu var

Elbette verilerinizi kurtarmanın yolları var. En basiti, hasarlı sabit diskinizi çıkarıp başka bir bilgisayara ikincil disk olarak bağlamak ve verileri diğer sağlam diske aktarmak şeklinde. Ancak iş bu noktaya gelmeden alabileceğiniz önlemler ve yapabileceğiniz bazı basit işlemler de var.

SMART aktif olsun

Açılımı Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology (Kendini izleme, analiz ve raporlama teknolojisi) olan SMART, sizi olası hatalara karşı bilgilendirir. BIOS ayarlarınızdan gelişmiş özelliklerdeki bu seçeneği aktif hale getirebilirsiniz. Ardından da SMART teknolojisini kullanan bazı araç ve programlarla da hata takibi ve bozulmaların önüne geçmeniz mümkün.
Hata tespit ve kontrol programları

Eğer SMART'ı aktif hale getirdiyseniz, diskiniz hakkında işe yarayacak temel bilgileri, ücretsiz olarak indirebileceğiniz DiskCheckup ile elde edebilirsiniz.

Bir diğer program ise Active Smart. Ufacık boyuna rağmen önemli işler yapabilen bu ücretli programda SmartInfo sekmesinde diskinizin sıcaklığına kadar pek çok detaylı bilgiye ulaşabiliyorsunuz.

89$ değerindeki SpinRite NTFS, FAT, tüm Linux dosya sistemleri, Novell ve Macintosh üzerinde tarama yapıp hatalı bölümleri tespit etme, hata düzeltme veya hasarlı bölümleri kullanım dışı bırakma gibi işleri gerçekleştirebiliyor.
Hata tespit ve kontrol programları 2

Norton Ghost aslında disk hataları için üretilmiş bir yazılım değil. Ancak diskinizin yedeğini alıyor ve farklı bir depolama aygıtına kaydedebiliyor. Çökmelere karşı tedbir için diskinizin zaman zaman alınmış yedeklerinin bir yerlerde tutuluyor olması daha çabuk geri dönüş sağlamak adına faydalı olabilir.

En bilinen yazılım da Easy Data Recovery. Formatlama, silinme ve çeşitli nedenlerle hasar görme durumlarında devreye giren program, yıllardır en çok tercih edilen kurtarma yazılımlarından birisi.
Disk çökmesi yaşamamak için alınacak diğer önlemler

Mekanik aletler oldukları için, diskler çalışma esnasında kendiliğinden veya dış etkenlerden kaynaklanacak bir sebepten ötürü çökebilirler. Bunun önüne geçmek için, az önce okuduğunuz yazılımlar ışığında şu işlemleri yapabilirsiniz;
• ActiveSmart gibi programlar size disk sıcaklığını verir. Bu veriyi kontrol etmenizde fayda var. Yüksek sıcaklık kalıcı arızalara yol açabilir.
• Disk ısısı, okuma/yazma işlemlerinin fazla yapılmasından kaynaklanır. Eğer diskiniz üzerinde çok fazla okuma/yazma yapıyorsanız disk fanlarından edinebilirsiniz.
• Kasa içi sıcaklığı da önemli bir etken olabilir. Uygun soğutma sistemine sahip olduğunuza emin olun.
• Diskinizin sabit durması ve fazla sarsılmaması önemlidir. Disk veya kasanızı taşırken dikkatli davranın.
• İyi bir güç kaynağı kullanın. Güç kaynağınızın kasadaki parçaların elektrik ihtiyacını karşıladığına emin olun.
• Elektrik kesintisi de zaman zaman diskte bozulmalara yol açabilir. Mümkünse kesintisiz güç kaynağı kullanın.
• Düzenli olarak disk birleştirme (defrag) yapmanız sabit diskinizin sağlığı açısından faydalı olacaktır.

Kullanıcı avatarı
ByUkaLa

Mesaj gönderen ByUkaLa » Pzt May 28, 2007 12:01 pm

Sitemize Sen lazımdın :) tekrar hoşgeldin aramıza :)

emeğine sağlık.

saygılar...

hakan.erol
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 49
Kayıt: Çrş Mar 14, 2007 3:56 pm
Konum: Türkiye

mrb

Mesaj gönderen hakan.erol » Pzt May 28, 2007 12:03 pm

tesekkürler.elimden geldiği kadar size bilgi ve sorunlarınıza cözüm bulmaya calısacam. :D

hakan.erol
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 49
Kayıt: Çrş Mar 14, 2007 3:56 pm
Konum: Türkiye

Mesaj gönderen hakan.erol » Çrş Mar 19, 2008 9:47 pm

merhaba arkadaslar uzunca bir süreden sonra tekrar dondum sorularınızı bekliyorum

unutmayalım sorunlar paylastıkca cozum bulunur

muhabbette kalın

Kullanıcı avatarı
Mc_Neron
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 58
Kayıt: Pzt Nis 07, 2008 11:56 am
Konum: Türkiye

Mesaj gönderen Mc_Neron » Pzt Nis 07, 2008 12:45 pm

sağol dostum güzel bilgi, ben de bilgisayarcıyım ve bi çok bilgisayar kullanıcısı sadece bilgisayarı oyun, internet vs şeyler için kullanıyo ve onun nasıl ne şekilde çalıştığını çalışacağını bilmiyo önlerine gelen her şeyi yüklüyolar, sonra da ya bilgisayardan şikayet ederler ya da teknik servisten bilgilendirmeye çalışıldığında da olmadık cevaplar alırsın herkezin bilmesi gereken şeylerden tekrar teşekkürler

hakan.erol
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 49
Kayıt: Çrş Mar 14, 2007 3:56 pm
Konum: Türkiye

Mesaj gönderen hakan.erol » Pzt Nis 07, 2008 2:44 pm

dogru soyluyorsun bende msuteriyle birebir muhattap oldugum bir firmada calısıyordum musteriyle ugrasmak en zoru.Ama olsun meslegimi sevi,yorum ve severek yapıyorum. :)

tskler yorumun için

Kullanıcı avatarı
Mc_Neron
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 58
Kayıt: Pzt Nis 07, 2008 11:56 am
Konum: Türkiye

Mesaj gönderen Mc_Neron » Pzt Nis 07, 2008 2:53 pm

sevmesen bu mesleği yapmazsın zaten ben de seviyorum da bazıları var ki lanet okutuyolar

hakan.erol
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 49
Kayıt: Çrş Mar 14, 2007 3:56 pm
Konum: Türkiye

Mesaj gönderen hakan.erol » Pzt Eki 27, 2008 12:37 pm

selam arkadaslar soru soru soru sorun ? öğrenmek isteyen buraya;
bilginiz olsun alın bakalım

Anakart, ekran kartı ve işlemciden sonra PC kasaların olmazsa olmaz bir bileşeni olan bellekler (RAM), yıllar geçtikçe kapasiteleri de katlanarak arttı.

Gerek en yeni video oyunlarında, gerekse uygulamalar da bellek gereksinimlerinin daha da artmasıyla birlikte yeni bir bilgisayar toplayan kullanıcılar, bugün oldukça makul fiyatlara gerileyen hafızaları olabildiğince yüksek modellerini almaya çalışıyor.

Özellikle Windows Vista kullanan PC kullanıcılarının en çok dert yandıkları konuların başında yetersiz bellekleri geliyor. Bilindiği gibi Windows Vista'dan tam anlamıyla verim alabilmek için, diğer donanımları hariç tutacak olursak, en azından 2GB'lık bir hafızanın gerekliliği ortaya çıkıyor.

Cevapla

“İNTERNET, BİLGİSAYAR, MP3, DVD ve TEKNİK KONULAR” sayfasına dön